Ballıkayalar Kanyonu
- Bilge Yakupoğlu
- 31 May 2021
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Haz 2021

Eşimin dağcılık yaptığı zamanlarda birkaç kez gittiği Kocaeli İli, Gebze ve Dilovası ilçeleri sınırları dâhilinde bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkına Nisan 2019’da gittik.

Nisan ayı olmasına rağmen su oldukça azdı. Kızlarla kanyonda olabildiğince yürüdük. Hava epey nemliydi. Su az olmasına rağmen vadi içindeki akarsuyun kireçtaşlarını aşındırması sonucunda oluşan oyuklar mağara gibi görünüyor ve bunları çevreleyen doğal bitki örtüsü çok güzel bir doğal peyzaj örneği sergiliyordu.

Ballıkayalar 1995 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiş. Buradaki oyuklu kireçtaşı oluşumlarının 200 milyon yıllık bir oluşum olduğu tahmin ediliyormuş. Bölge dağcılık kulüpleri tarafından ‘dağcılık ön eğitimi’ amaçlı kullanılmaktaymış ve sağlam kireç taşı duvarları sayesinde Marmara Bölgesi’nin en önemli kaya tırmanışı bölgesiymiş. Ballıkayalar’ın en önemli özelliklerinden biri de Türkiye’nin ‘12 ay’ tırmanma imkânı veren tek yeri olmasıymış.
Vadi içinde çadırlar da gördük. Vadi’nin piknik alanları ve tesisler ise bizi pek memnun etmedi. Şaşırdık mı? Hayır şaşırmadık. Üzüldük. Keşke çok daha temiz ve bakımlı, estetik ve fonksiyonel tesisler sunulabilseydi.

Türkiye'nin en gözde kanyonlarından birisi olan Ballıkayalar için büyük bir tehlike vardı. Kuzey Marmara Otoyolu için bölgeye bağlantı yolu inşa edileceği zaman projeyle ilgili bakanlığa itiraz başvurusunda bulunulmuş, sivil toplum kuruluşları protestolar yapmış ancak tüm tepkilere rağmen itiraz reddedilmişti. Yolun bölgede emisyon ve gürültü kirliliği ile doğal yaşama zarar verebileceği kesindir. Haziran 2021' de konu ile ilgili aldığım bilgiye göre neyseki o bağlantı yolu yapılmamış ama bu yapılmayacak anlamına gelmez...
Uzun lafın kısası güzelim kanyonu bir an önce gidip görmekte fayda var.

Comments